Wat is het S.P.E.A.R.-systeem?

Het S.P.E.A.R.-systeem (Spontaneous Protection Enabling Accelerated Response, zoiets als spontane bescherming die versnelde reactie mogelijk maakt) is een systeem wat compleet gebaseerd is op de reflexactie (flinch response) van een persoon in bedreigende situaties (de Ambush).

Wat houdt S.P.E.A.R.-training in?

Veel van de training bestaat uit het veranderen van de mindset van de persoon. Het S.P.E.A.R.-systeem is gebaseerd op bewijs. Wat gebeurt er in de praktijk. Jarenlange research geeft aan wat er precies gebeurt op straat, hoe een aanval verloopt en wat het gedrag van een aanvaller is.

Wat is fear management (Angst)?

Fear management (Angst) is één van de pijlers van het S.P.E.A.R.-systeem. Het doel is om de reticulair cortex van de hersenen te trainen om de meest voorkomende soorten hinderlaag tactieken te herkennen. Angst wordt gesimuleerd met scenario gerelateerde aanvallen, met hoge snelheid, om de natuurlijke schrikreflex van het lichaam te triggeren en te activeren. Deze training helpt de beoefenaar de fysiologische effecten van angst te begrijpen, zoals de adrenalinestoot, zweten, auditieve uitsluiting en tunnelvisie. Psychologisch wordt de deelnemer geleerd zich te concentreren op “Doel, Actie en Resultaat”.

De effectiviteit van S.P.E.A.R.

Het S.P.E.A.R.-systeem is gebaseerd op een 80.000 jaar oude genetische overlevingsreactie die heeft bijgedragen aan het in leven houden van onze voorouders. Je primaire (reptielen) brein wil dat je overleeft. De eerste reactie op gevaar is om je hoofd te beschermen en je uit de buurt van gevaar te houden. “Gevaar” wordt gedetecteerd via het limbisch systeem. Dit triggert een instinctieve overlevingsreactie, de ‘startle-flinch’-reactie. Deze overlevingsreflex zit in je DNA ingebakken. Wanneer het wordt geactiveerd, overruled het de cognitie, je geleerde technieken. Dit is neurofysiologie en is feitelijk vastgesteld. Dit verklaart waarom niemand er cool uitziet in een echt gevecht en waarom je technische vechtsporttechnieken bijna nooit gebruikt ziet worden in echte gewelddadige ontmoetingen.

Het S.P.E.A.R.-systeem maakt gebruik van deze feiten en zet dit om in een gerichte tegenmaatregel. Deze beweging is van nature beschermend en tactisch. Het S.P.E.A.R.-systeem combineert de snelste menselijke respons (de schrikreactie) met de sterkste natuurlijke menselijke kinetische beweging (de cross-extensor-reflex), waardoor S.P.E.A.R. eenvoudig aan te leren is, een uiterst effectieve methode van persoonlijke verdediging is, ongeacht geslacht, leeftijd of grootte.

Flinch Response en S.P.E.A.R.

Wat is een Flinch Response?

  • De schrikreactie is de “airbag” van de evolutie.
  • De schrikreactie wordt veroorzaakt door verrassing of gevaar.
  • Training neemt geen dagen in beslag of vereist dat je “het” continue traint.
  • Het is ingebakken in ons DNA.
  • Het is een complete, functionele beweging die al meer dan 80.000 jaar mensen helpt veiliger door het leven te gaan.
  • Het systeem staat altijd aan om in te grijpen bij een onverwachte, gevaarlijke situatie.

Het S.P.E.A.R.-systeem combineert de snelste menselijke respons (de schrikreactie) met de sterkste natuurlijke menselijke kinetische beweging (de cross-extensor-reflex), waardoor S.P.E.A.R. eenvoudig aan te leren is, een uiterst effectieve methode van persoonlijke verdediging is, ongeacht geslacht, leeftijd of grootte.

Wat is S.P.E.A.R. niet?

S.P.E.A.R. is geen vechtsport of martial art. Het is een studie naar menselijk gedrag onder stress in relatie tot agressie en geweld

Meer over de achtergrond van het S.P.E.A.R.-systeem

Tony Blauer ontwikkelde het S.P.E.A.R.-systeem in Canada in de jaren tachtig. Het is inmiddels door verschillende militaire en wetshandhavingsinstanties overal ter wereld overgenomen.

Het S.P.E.A.R.-systeem is een op wetenschap gebaseerd zelfverdedigingssysteem. Het richt zich op het detecteren, de-escaleren en verdedigen tegen gewelddadige aanvallen die onverwacht voorkomen. Deelnemers zijn getraind om de fysiologie van de schrikreactie te gebruiken en sneller van grove motoriek naar fijn motorisch handelen te gaan.